Ambities, Doelen, Inspanningen en Indicatoren

In 2030 61% CO2-reductie t.o.v. 2017, dit is 572 kT CO2, verdeeld: 130 kT autonome ontwikkelingen, 191 kT (in)direct binnen actieprogramma NemiA, 5 kT (in)direct binnen andere programma’s Arnhem en 246 kT buiten de gemeentegrens (in de regio)

In 2030 61% CO2-reductie t.o.v. 2017, dit is 572 kT CO2, verdeeld: 130 kT autonome ontwikkelingen, 191 kT (in)direct binnen actieprogramma NemiA, 5 kT (in)direct binnen andere programma’s Arnhem en 246 kT buiten de gemeentegrens (in de regio)

Ambitie

Arnhem volgt in haar ambities internationale afspraken, het klimaatakkoord en het Gelders Energieakkoord. Arnhem werkt toe naar een klimaatneutrale gemeente in 2050. Om dit te bereiken moet de komende jaren veel gebeuren. De doelstelling van het actieprogramma New energy made in Arnhem (NemiA) 2020-2030 is 61% CO2-reductie ten opzichte van 2017, met als tussendoelstelling 25% in 2023. Deze reductie wordt grotendeels gerealiseerd door het actieprogramma NemiA 2030 en overige programma’s binnen de gemeente. Een deel van de reductie komt van autonome ontwikkeling, de resterende opgave zullen wij van buiten de gemeentegrens moeten halen of hier in de komende jaren aanvullende ambities op formuleren.
Gemeenten hebben, vanuit het klimaatakkoord, een grote (regie)rol bij het realiseren van de klimaatdoelen. We hebben als voorwaarde gesteld dat deze transitie haalbaar en betaalbaar is voor inwoners en bedrijven. In de praktijk blijkt nu al in veel gevallen dat het verduurzamen van woningen en gebouwen naar aardgasvrij en/of energieneutraal onvoldoende rendabel en financierbaar is. Via G40 en VNG hebben we als gemeenten daarom van het Rijk stevige ruggensteun gevraagd op:

  • Adequaat instrumentarium, financieringsruimte en de juiste condities voor de grote investeringen, zowel in de verduurzaming als in de benodigde infrastructuur.
  • Meer dwingende en richtinggevende instrumenten en bevoegdheden, die in het Klimaatakkoord al zijn afgesproken, maar nog onvoldoende of geheel niet zijn doorgevoerd. Denk hierbij aan de bevoegdheid tot beëindigen van aardgaslevering door gemeenten - na gereedkomen van betaalbare, alternatieve warmtevoorziening -, spelregels voor collectieve warmtenetten (Wet Collectieve Warmte) en de inzet van de standaard- en streefwaarden voor versnelling van isolatie van bestaande woningen.
  • Uitvoeringslasten: de Raad voor het Openbaar Bestuur (ROB) heeft de kosten voor deze nieuwe taken en bijhorende extra lasten in de bestuurlijke en ambtelijke uitvoering van gemeenten vanuit het Klimaatakkoord in beeld gebracht. Hieruit blijkt dat de uitvoeringslasten voor gemeenten in 2022 €450 miljoen bedragen en dat deze oplopen tot € 599 miljoen in 2024. Voor G40 gemeenten wordt hierbij rekening gehouden met 39 – 43 extra fte aan personeelslasten. Aanvullend hierop worden er substantiële extra materiële kosten voorzien, vooral voor technisch onderzoek.

Zonder deze ondersteuning vanuit het Rijk zijn de ambities niet haalbaar. In het landelijke coalitieakkoord en de eerste uitwerkingen daarvan, is zichtbaar dat aan bovenstaande voorwaarden van gemeenten (deels) tegemoet wordt gekomen.

Deze pagina is gebouwd op 04/24/2024 13:47:11 met de export van 04/24/2024 13:23:29