Een goed functionerende openbare verlichting levert een belangrijke bijdrage aan het realiseren van sociale- en verkeersveiligheid. Daarnaast is de verlichting van invloed op de uitstraling van de openbare ruimte. De hoofdelementen van de openbare verlichting zijn de masten, de armaturen en de kabels en kasten.
Planning en realisatie
De planning voor de vervanging van de masten, armaturen en kabels wordt zo mogelijk afgestemd op samenloop met overige werkzaamheden voor groot onderhoud in de openbare ruimte. Met behulp van LED-verlichtingsarmaturen wordt gestreefd naar een reductie van 50% op de energiekosten. Hiermee wordt bijgedragen aan de duurzaamheidsambities. In het kader van anticyclisch investeren is enkele jaren geleden besloten de uitrol van LED- armaturen te versnellen (met realisatie in 2021, 2022 en 2023). Hierdoor worden de huidige armaturen voor het einde van de levensduur vervangen maar kan eerder bespaard worden op energie en onderhoudskosten.
In 2023 hebben we circa 1000 armaturen in het kader van deze versnelling vervangen door LED. Dit was het laatste jaar van de versnelde LED-vervanging. Hiermee is bijna 2/3 van de openbare verlichting voorzien van LED-armaturen. Met de reguliere vervangingsopgave zal het laatste deel vervangen worden door LED waardoor we vanaf 2030 geheel op LED-armaturen overgegaan zullen zijn.
Daarnaast zijn we begonnen met het ombouwen van speciale armaturen naar een LED-module. Veelal betreft dit de armaturen op hoge masten die op de singels staan, maar ook klassieke armaturen in parken en wijken. Na de geslaagde pilots op de Eusebiusbuitensingel en in het Sonsbeekpark wordt dit verder uitgerold in 2024. Hiermee kunnen we weer een energiereductie van 50% realiseren. Ook passen we op (snel)fietsroutes steeds meer LED-armaturen toe die dynamisch kunnen dimmen. Met deze armaturen die uitgerust zijn met een bewegingssensor, kunnen we verlichten wanneer het moet en niet/minder verlichten als het niet nodig is.