Inclusief Arnhem

Positie inwoners met een beperking versterken

Positie inwoners met een beperking versterken

Inspanning

Jaarverslag 2023

Het uitvoeringsplan VN-verdrag Handicap is de basis voor de acties en activiteiten die we inzetten op dit focuspunt. Dit doen we op een reeks aan domeinen, zoals openbare ruimte, vastgoed, burgerzaken, onderwijs en zorg. Het principe ‘niets over ons, zonder ons’ is hierbij leidend. We werken samen met het Arnhems platform chronisch zieken en gehandicapten (Apcg) en Bijzonder in Arnhem. Bewustwording vergroten over de positie van inwoners met een beperking binnen de gemeentelijke organisatie en het onderdeel maken van andere opgaves vormt een rode draad door de inspanningen. Naast het uitvoeringsplan, spelen we ook in op nieuwe ontwikkelingen en signalen van ervaringsdeskundigen. Op twee van de elf domeinen van het uitvoeringsplan is meer tijd en inzet nodig dan voorzien, waardoor merkbare resultaten voor inwoners op die onderdelen nog achterblijven. We hebben hier extra op ingezet en blijven dit doen.

We hebben het afgelopen jaar het volgende bijvoorbeeld gerealiseerd:

  • In de Week van Toegankelijkheid (2 t/m 7 oktober 2023) hebben we in samenwerking met het Apcg en Platform Binnenstad Arnhem (PBA) een ‘deurbelactie’ voor ondernemers in de binnenstad georganiseerd. Het doel was bewustwording over toegankelijkheid vergroten en ervoor zorgen dat meer mensen met een beperking panden van ondernemers kunnen betreden.
  • Tijdens de bijeenkomst Samen Spelen, Samen Beleven op 16 november 2023 hebben verschillende organisatoren voor activiteiten kennis op kunnen doen over het toegankelijk organiseren van een activiteit. De kinderambassadeurs zijn daar ook gepresenteerd. Verschillende kinderen met een beperking kunnen vanuit hun ervaringsdeskundigheid bijvoorbeeld ons als gemeente adviseren over de inrichting van inclusieve speeltuinen. Of andere organisaties in de stad over het toegankelijk maken van hun activiteit.
  • In het Integraal Huisvestingsplan (IHP) is toegankelijke en inclusieve onderwijshuisvesting als beleidsrijke toevoeging opgenomen. Met als doel om kinderen en jongeren met en zonder ondersteuningsbehoeften vaker samen te laten leren op scholen dicht bij huis.
  • Het Apcg heeft in 2023 diverse projecten in de openbare ruimte, gemeentelijk vastgoed en evenementen geschouwd met diverse ervaringsdeskundigen. Zodat er vervolgens aanpassingen gedaan kunnen worden volgens de Arnhemse Standaard Toegankelijkheid (AST).
  • Zie voor de voortgang van de uitvoering van de AST de betreffende passages bij Openbare Ruimte (speeltuinen en hoofdlooproutes) en Vastgoed (toegankelijkheid gemeentelijk vastgoed).
  • Zo zijn In het kader van het verbeteren van de toegankelijkheid voor mensen met een beperking op de hooflooproutes is een start gemaakt in Malburgen. Daar waar sprake is van herinrichting van de openbare ruimte is er aandacht voor verbeteren van de toegankelijkheid.
  • In 2023 zijn twee maal verkiezingen georganiseerd (Provincie en Waterschappen in maart en Tweede Kamer in november). Bij beide verkiezingen hebben we volop ingezet op toegankelijkheid, zodat iedere Arnhemmer die mocht stemmen ook kon stemmen. In enkele stembureaus met lichte ondersteuning van stembureauleden en in de meeste gevallen zelfstandig. Daarvoor hebben we onder andere drempelhulpen geplaatst en is voor inwoners met een visuele of lichamelijke beperking een stemtaxi ingezet. Voor inwoners met een visuele beperking lag er op twee stembureaus een stemmal met gesproken kandidatenlijsten. En voor inwoners met een auditieve beperking waren op één locatie gebarentolken aanwezig.

Begroting 2023

Om ervoor te zorgen dat de Arnhemse samenleving beter is ingericht, zodat mensen met een beperking volwaardig kunnen deelnemen, voeren we het uitvoeringsplan VN-verdrag Handicap uit. Het uitvoeringsplan loopt van 2022 tot en met 2024. In het plan beschrijven we de acties die bijdragen aan een toegankelijke en inclusieve inrichting van de Arnhemse samenleving en de resultaten van de acties. Het plan bestrijkt verschillende terreinen, zoals onderwijs, vastgoed, verkiezingen, werk en openbare ruimte. Zo willen we de komende jaren ervoor zorgen dat elke wijk een toegankelijke en inclusieve speeltuin heeft, dat de hoofdlooproutes toegankelijk zijn en dat we starten met het toegankelijk maken van 60 gemeentelijke gebouwen. We voeren de acties uit in samenwerking met het Arnhems platform chronisch zieken en gehandicapten (Apcg), Bijzonder in Arnhem en de klankbordgroep voor VN-verdrag Handicap. Het uitvoeringsplan is mede gebaseerd op de Arnhemse inclusie-agenda VN-verdrag Handicap 2021-2024, waarin we het verhaal van de stad vertellen op verschillende terreinen. In 2024 evalueren we het uitvoeringsplan en bepalen we het vervolg van het VN-verdrag Handicap in Arnhem.

Beoogde resultaten (prestatie-indicatoren):

  • In 2026 heeft elke wijk (24) een toegankelijke en inclusieve speeltuin.
  • In 2026 zijn de hoofdlooproutes uit het Handboek Toegankelijke Openbare Ruimte Arnhem toegankelijk.
  • In 2026 zijn meer werkgevers zich bewust van de kansen die medewerkers met een beperking bieden voor hun organisatie.
  • In 2023 zijn alle gebouwen op de prioriteitenlijst (totaal 60) getoetst door een gespecialiseerd bureau op de ITS (Integrale Standaard Toegankelijkheid), waarop de Arnhemse Standaard Toegankelijkheid is gebaseerd.
  • In 2023 is een meerjarenplan gemaakt voor het toegankelijk maken van deze gebouwen (welke aanpassingen, planning en kosten).
  • In 2023 zetten we extra in op het faciliteren van het stemproces voor specifieke doelgroepen (inclusief de communicatie). De ervaringen van 2023 gebruiken we voor het verder verbeteren van de toegankelijkheid van de verkiezingen na 2023.  
  • In 2023 is voor de stembureaus overleg gevoerd met de eigenaren van de panden die niet van de gemeente zijn over het structureel verbeteren van de toegankelijkheid.
Deze pagina is gebouwd op 04/24/2024 13:47:11 met de export van 04/24/2024 13:23:29