Meer jeugdigen kunnen meedoen aan het dagelijks leven

Versterken eigen kracht van jeugdigen, sociaal netwerk en inzet algemene voorzieningen

Versterken eigen kracht van jeugdigen, sociaal netwerk en inzet algemene voorzieningen

Inspanning

Jaarverslag 2023

  • We hebben in 2023 in totaal acht nieuwe matches gemaakt tussen steunouders en vraaggezinnen. Het is lastig om voldoende steunouders te werven. We hebben de samenwerking met de pleegzorgcampagne geïntensiveerd. Dit zorgt naast aandacht voor pleegzorg ook voor meer aandacht voor de werving van steunouders. Zeventien kinderen maken gebruik van een steungezin. Dit is lager dan de doelstelling. Dit komt omdat we moeilijk steungezinnen kunnen vinden. Vanuit de pleegzorg campagne is er tevens een bredere interesse gewekt voor weekendpleeggezinnen. In 2024 wordt mede hierin verder geïnvesteerd en toegewerkt naar meer beschikbare opvang binnen een zo thuis mogelijke plaats voor kinderen. Zo kunnen zij zoveel mogelijk blijven participeren in hun normale leven.
  • We hebben afspraken over de inzet van Jeugdhulp Binnen Onderwijs (JBO). Deze afspraken zijn opgesteld in afstemming met de Samenwerkingsverbanden voor Primair Onderwijs en Voortgezet Onderwijs. We hebben met het wijkteam richtlijnen opgesteld over de inzet van Jeugdhulp Binnen Onderwijs (inclusief thuiszitters).
  • We hebben een regionale werkwijze ontwikkeld om de inzet van jeugdhulp op Lichtenbeek (speciaal onderwijs) efficiënter en effectiever te organiseren. Deze werkwijze is opgesteld in afstemming met Lichtenbeek, Samenwerkingsband voor Primair Onderwijs, zorgaanbieders, de regiogemeenten en het Sociaal wijkteam. Doel van deze werkwijze is om de inzet van JBO efficiënter en effectiever te organiseren, zodat kinderen zich beter kunnen ontwikkelen.
  • We hebben een plan van aanpak hoogbegaafden opgesteld met verschillende partners uit het veld en de betrokken ouders.
  • De inspanningen die we gepleegd hebben, zijn conform de doelstellingen. We lopen op koers.

Begroting 2023

  • Samen met professionals uit onderwijs, zorg, sport, cultuur en welzijn ontwikkelen we samenhangend aanbod van voorzieningen dat past bij de fases die kinderen (en hun ouders) doorlopen bij het opgroeien en opvoeden en aansluit bij de hulpvraag. We baseren dit voorliggende aanbod op de behoeften van kinderen en jongeren zelf (op basis van input van kinderen zelf, bijvoorbeeld in stadsgesprekken).
  • We stimuleren passend aanbod van algemene voorzieningen dat preventief op, of in combinatie met specialistische jeugdhulp ingezet kan worden, zodat kinderen kunnen blijven meedoen. Denk bijvoorbeeld aan 'steungezinnen', waarbij steunouders een kind een dagdeel in de week opvangen en ondersteunen zodat de biologische ouders op adem kunnen komen.  
  • We versterken de aansluiting tussen onderwijs en jeugdhulp, zodat kinderen tijdig de juiste ondersteuning krijgen om zich te kunnen blijven ontwikkelen. We maken daarom samen met onderwijsbesturen en de samenwerkingsverbanden duidelijke afspraken over hoe we kinderen gezamenlijk de beste ondersteuning kunnen bieden, ieder vanuit de eigen verantwoordelijkheid.  Deze afspraken worden continu waar nodig en waar mogelijk aangescherpt. Hierbij hebben we specifieke aandacht voor passend aanbod in of in de buurt van Arnhem voor hoog- en andersbegaafden.
  • Een aandachtspunt voor de Sociale Wijkteams is de zorg voor kinderen in Arnhem-Oost. Dit geldt met name voor gezinnen waar het niet vanzelfsprekend is dat ouders en het netwerk de kinderen optimaal ondersteunen. Door extra aandacht, inzet van voorzieningen en hulp willen we dat ook deze kinderen zich goed ontwikkelen en de kansenongelijkheid in de stad verminderd wordt.
  • We stimuleren dat kinderen met een extra ondersteuningsvraag in hun eigen wijk naar de opvang of naschoolse opvang kunnen. Waar nodig zetten wij ambulante begeleiding in om de kinderen te begeleiden bij de opvang.  
Deze pagina is gebouwd op 04/24/2024 13:47:11 met de export van 04/24/2024 13:23:29