Inclusief Arnhem

Voorkomen en tegengaan van discriminatie en racisme

Voorkomen en tegengaan van discriminatie en racisme

Inspanning

Jaarverslag 2023

Het uitvoeringsplan ‘Vrij zijn in Arnhem’ is de basis voor de acties die we in gang hebben gezet. Dit doen we op verschillende domeinen, zoals wonen, onderwijs, sport, welzijn en zorg. In de stad doen we dit in samenwerking met partners zoals COC, Vizier, InDifferent en het Comité 30 juni/1 juli. Hiermee zien we geen reden om een nieuw actieplan Vrij zijn in Arnhem (huidige looptijd 2022-2023) op te stellen.

  • In 2023 zijn we begonnen met de aanpak ‘Arnhem tegen Racisme’ (zie daarvoor raadsbrief ‘Stand van zaken Arnhem tegen Racisme’ van 9 mei 2023).
  • In de week van 20 tot en met 24 maart 2023 was de eerste Arnhemse Week tegen Racisme. Er zijn diverse activiteiten georganiseerd om stil te staan bij de Internationale Dag tegen Racisme (21 maart). Tijdens de afsluitende bijeenkomst op 24 maart waren enkele prominente sprekers aanwezig. Onder wie: Rabin Baldewsingh (nationaal coördinator tegen discriminatie en racisme) en Mpanzu Bamenga (in zijn rol van het aanklagen van de Marechaussee voor etnisch profileren).
  • De subsidieregeling ‘herdenkingsjaar slavernijverleden en antiracisme’ is opengesteld. De werkgroep ‘Arnhem tegen Racisme’ is gestart en we geven in de vorm van kennisateliers een kennisimpuls aan professionals over subthema’s van racisme.
  • De vele activiteiten rondom de herdenking en viering van Keti Koti en de inleiding van het herdenkingsjaar afschaffing slavernij hebben niet alleen op grote aandacht van Arnhemmers kunnen rekenen. Zo was minister Kaag aanwezig bij de herdenkingsbijeenkomst op 30 juni.
  • De gemeente heeft in het kader van het herdenkingsjaar het Comité 30 juni/1 juli en de werkgroep Keti Koti op het vlak van projectmanagement en communicatie ondersteund. Het onderzoek naar de sporen van slavernijverleden loopt en wordt in maart 2024 opgeleverd.
  • In oktober is naar aanleiding van de motie 21M297 de ‘Arnhemse Coördinator Discriminatie en Racisme’ (ACDR) gestart met een pilot gedurende een jaar. De ACDR gaat op onafhankelijke wijze signalen uit de stad ophalen over discriminatie en institutioneel racisme. Bovendien gaat ze hier aanbevelingen over doen richting de gemeente.
  • In 2023 hebben we twee subsidieregelingen vastgesteld: een voor inwoners die hun achternaam willen veranderen vanwege de relatie met het slavernijverleden en een voor inwoners die hun geslachtsregistratie willen aanpassen of hun achternaam om zwaarwegende redenen willen veranderen. Met de vergoeding die we ze hiervoor bieden, geven we hen een steun in de rug en nemen we een mogelijke drempel weg.

Begroting 2023

Om de stad duidelijk te maken dat we een gezamenlijke verantwoordelijkheid hebben om discriminatie en racisme te verwerpen en tegen te gaan, hebben we aan de hand van het Actieplan ‘Vrij zijn in Arnhem’, het uitvoeringsplan ‘Vrij zijn in Arnhem’ opgesteld. Het is een integraal plan, voor de periode 2022 - 2023, met acties voor verschillende (levens)domeinen, zoals wijken, onderwijs, wonen, economie en evenementen. De acties hebben als doel om samen met de stad te strijden tegen discriminatie en racisme en dit te voorkomen. Eind 2023/ begin 2024 actualiseren we het plan en bepalen we het vervolg voor de periode 2024 - 2026.

Racisme en discriminatie is vandaag de dag nog steeds een groot probleem en dat willen we stevig aanpakken. Daarom zijn in deze Begroting middelen vrijgemaakt voor Vrij zijn in Arnhem voor 2023 -2026. We hebben al een Uitvoeringsplan Vrij zijn in Arnhem met acties die we in gaan zetten om dit tegen te gaan. Als gemeente willen we ook de stad de ruimte geven om hierin hun bijdrage te leveren, omdat het een gezamenlijke verantwoordelijkheid is om dit probleem aan te pakken. We willen geen blauwdruk richting de stad uitzenden hoe we dit willen tegengaan. We staan sterker door dit gezamenlijk met de stad op te pakken. Daarom willen we kennis en expertise samenbrengen en met partners uit de stad deze middelen gaan inzetten. Het thema is delicaat en behoeft een zorgvuldige voorbereiding, strategie en aanpak. De voorbereiding hiervoor starten we in het vierde kwartaal 2022.

Het uitvoeringsplan is met een vertegenwoordiging uit de stad, in de vorm van een klankbordgroep, afgestemd. Deze groep blijft nauw betrokken. Er zit veel energie in de stad op dit thema en die gaan we inzetten om een vuist te maken tegen discriminatie en racisme.

Beoogde resultaten (prestatie-indicatoren):

  • Najaar 2023 delen we het onderzoekrapport van de sporen van slavernijverleden in Arnhem en bepalen we hoe we de uitkomsten via een publiekscampagne met de stad gaan delen.
  • Vanaf 2023 steunen we een grotere herdenking en viering van Keti Koti.
  • In 2023 bepalen we hoe we vervolg geven aan de anti-discriminatiecampagne in 2022.

Aan het budget voor Vrij zijn in Arnhem’ wordt specifiek voor de aanpak van anti-racisme vanaf 2023 tm 2026 €50.000 toegevoegd. Dit zal worden gedekt uit de algemene reserve. De gemeenteraad zal in Q1 2023 worden geïnformeerd over de aanpak en het uitvoeringsplan.(Amendement 22A80 Anti-racisme aanpak)

Deze pagina is gebouwd op 04/24/2024 13:47:11 met de export van 04/24/2024 13:23:29