Ambities, Doelen, Inspanningen en Indicatoren

Een klimaatbestendige, groene, biodiverse en leefbare openbare ruimte

Een klimaatbestendige, groene, biodiverse en leefbare openbare ruimte

Ambitie

Een aantrekkelijke en groene openbare ruimte vormt een belangrijke basis voor een leefbare en gezonde stad waarin je prettig kunt wonen, werken en recreëren. Vanwege de mooie landschappelijke ligging en de ontstaansgeschiedenis van de stad beschikt Arnhem over fraaie openbare ruimtes waarvan de vele stadsparken toonaangevend zijn.
Klimaatverandering, verlies aan biodiversiteit, verbeteren van de leefbaarheid van wijken en een hoge gebruiksdruk van het groen maakt het noodzakelijk dat er de komende jaren fors geïnvesteerd wordt in de groene leefomgeving. In verschillende wijken is veel en aantrekkelijk groen aanwezig, terwijl in andere wijken er beperkt groen aanwezig is. Radicaal vergroenen van Arnhem doen we in de hele stad. In de al groene gebieden door het verbeteren van verbindingszones, het verbeteren van de bodem en het verhogen van de biodiversiteit. In de wijken en buurten door meer groen in de vorm van plantsoenen, bomen, pocketparkjes en gevelgroen. Zo zorgen we voor wateropvang in de bodem en het reduceren van hittestress. We behouden onze groene kwaliteiten en verbeteren en vergroten deze daar waar die nu nog ontbreekt. Arnhem wordt, is en blijft een groene stad waar de bewoners terecht trots op zijn. Op een groter schaalniveau, in de natuurgebieden in en rondom de stad, is het essentieel nu kansen te benutten waarmee we de hoofdstructuur van Arnhem duurzaam kunnen verbeteren.

Met klimaatadaptatie bereiden we Arnhem voor op de effecten van de klimaatverandering, op meer en heviger weersextremen. Het gaat dan om het (ruimtelijk) aanpassen van de stad en het dusdanig ontwerpen van nieuw stedelijk gebied dat dit minder kwetsbaar is voor hoog en laag water, extreme regenval, hitte en langdurige droogte. Dit is verwoord in de strategie Klimaatadaptatie die begin 2021 is vastgesteld. In samenhang met de klimaatadaptatie hebben we de ambitie om het Arnhemse groen te versterken. Deze ambitie is verder uitgewerkt in de groenvisie. Daarnaast gaan we in Arnhem meer bomen aanplanten, bomen ouder laten worden en het kroonvolume laten toenemen zoals is aangegeven in het bomenplan.
De opgaven voor klimaatadaptatie en versterken van het groen pakken we op samen met de bewoners en onze partners.

Tijdens de coronacrisis en de hittegolven van de afgelopen jaren is steeds duidelijker geworden dat het vele groen essentieel is om de stad ook in moeilijke tijden leefbaar te houden.
Leefbaarheid, klimaatadaptatie, verbeteren van de biodiversiteit en vergroenen zijn de leidende thema's voor inrichting en beheer van de openbare ruimte. Vertrekpunt voor de openbare ruimte is dat deze in ieder geval schoon, heel en veilig moet zijn. Het onderhoud is daar in de eerste plaats op gericht. Maar ook toezicht, controle en handhaving leveren daaraan een belangrijke bijdrage.
Daarom is investeren in groen, klimaatadaptatie en leefbaarheid de komende jaren van groot belang. Er zijn middelen beschikbaar om de inzet op klimaatadaptatie, vergroening en biodiversiteitsverbetering fors te vergroten. We doen dit samen met de bewoners en op een manier waarmee de leefbaarheid in de wijken verbetert. De al in gang gezette Arnhem-Oost aanpak biedt ook mogelijkheden om de openbare ruimte te verbeteren en extra te vergroenen in een aantal kwetsbare wijken.

We willen de leefbaarheid in de wijken vergroten en de verloedering in de stad tegengaan door ongewenste graffiti aan te pakken.
Daarvoor ontwikkelt het college een aanpak die zowel preventief werkt als ongewenste graffiti verwijdert. Preventie in de vorm van het stimuleren van kunstzinnige graffiti (zoals Arnhem Art),
het optrekken van verticaal groen en voorlichting op scholen. Het verwijderen van ongewenste graffiti krijgt een stimulans doordat het makkelijker wordt gemaakt om in de Fixi-app een melding te maken van ongewenste en illegale graffiti en doordat deze meldingen sneller opvolging krijgen. Voor deze aanpak wordt voor 2023 én 2024 vanuit de algemene reserve een budget gereserveerd van € 150.000 per jaar. In 2024 wordt de aanpak geëvalueerd. (Amendement 22A56 Arnhem mooier; grip op Graffiti)

Deze pagina is gebouwd op 04/24/2024 13:47:11 met de export van 04/24/2024 13:23:29