Toekomstbestendiger vestigingsklimaat

Voldoende en kwalitatief aanbod van werklocaties

Voldoende en kwalitatief aanbod van werklocaties

Inspanning

Jaarverslag 2023

De visie Werklocaties Arnhem 2040 is door de gemeenteraad vastgesteld, evenals de Kantorennota 2022-2030. Voor het toekomstbestendig maken van de werklocaties werken we samen met partners in de stad. Het afgelopen jaar zijn meerdere projecten en werkzaamheden uitgevoerd, zo heeft Stichting Arnhemse Bedrijventerreinen (StAB) een subsidie ontvangen om externe deskundigheid aan te kunnen trekken voor het beoordelen van en invulling geven aan (beleids-)plannen, en voor het versterken van de organisatiegraad. StAB heeft hiermee een projectvoorzitter Keurmerk Veilig Ondernemen aangetrokken en werkt toe naar een uitvoeringsagenda voor dit onderwerp.
Daarnaast is in verschillende deelgebieden van de Spoorzone Arnhem-Oost het programma verder uitgewerkt. Er is gezocht naar een Arnhemse mix van wonen, werken en verblijven. Het werkprogramma is voor de deelgebieden Rijnpark en Schaapsdrift onderbouwd met een onderzoek naar de marktbehoefte. En er is begonnen met het opstellen van een Ambitiedocument Het Broek. StAB) adviesbureau Stec Groep, alle belanghebbenden op het terrein (ondernemers, eigenaren, financiers, ontwikkelaars etcetera) en de gemeente Arnhem werken hierbij samen aan een ambitiedocument om een kwaliteitsimpuls te geven aan bedrijventerrein Het Broek.
In 2023 is het Regionaal Programma Werklocaties (RPW) tussentijds gemonitord. Conclusie is dat er geen bijsturingen nodig zijn. Er is ook gestart met de voorbereidingen voor het RPW 2025-2028, waarbij is afgesproken dat er in het toekomstige RPW naast kwantitatieve gegevens meer ruimte is voor kwalitatieve aspecten rondom werklocaties.  

Begroting 2023

De druk op de ruimte in de stad is enorm, zowel wonen als werken als verblijven vragen om (extra) ruimte. Met de groei van Arnhem, moet er ook voldoende ruimte zijn om te werken in de stad. In 2022 is de Visie Werklocaties opgesteld. Hierin worden clusters bedrijvigheid omschreven vanuit diverse typen werkmilieus. Dit maakt duidelijk waar functiemenging plaats kan vinden en in welke vorm, maar ook op welke werklocaties monofunctioneel ruimtegebruik in de toekomst van toepassing blijft. Dit laatste is onder andere noodzakelijk om circulaire bedrijvigheid in de stad te kunnen huisvesten.
Tevens omschrijft de Visie Werklocaties een aantal opgaven voor de werklocaties om als stad voldoende en een kwalitatief goed vestigingsklimaat te behouden. Optimaal ruimtegebruik is daarom het uitgangspunt met als doel meer werkplekken voor een stad die groeit. We stellen ons als doel om de arbeidsintensiteit per werklocatie te gaan monitoren ten behoeve van optimaal ruimte gebruik. Tevens wordt het Regionaal Programma Werklocaties periodiek gemonitord, waarbij inzicht blijft op regionale vraag en aanbod van werklocaties.

Zo zal voor bedrijventerrein Het Broek gestart worden met een ambitiedocument dat richting moet geven aan herontwikkeling en revitalisering. Thema's als verdichten, verduurzamen, klimaat en circulaire economie vinden hierin een plek. Maar ook kansen als versterken van het energiecluster in de stad door middel van verbinden van de kenniscampus met de innovatiecampus (IPKW).

Deze pagina is gebouwd op 04/24/2024 13:47:11 met de export van 04/24/2024 13:23:29