Levendige stad in en voor de regio

Onze bruisende binnenstad koesteren en versterken

Onze bruisende binnenstad koesteren en versterken

Inspanning

Jaarverslag 2023

In 2023 is verder gewerkt aan de transformatie van place to buy naar place to meet. Op diverse locaties in de binnenstad zijn transformaties gestimuleerd, zowel in plinten als op verdiepingsvloeren. Het vastgestelde Omgevingsplan biedt daarbij ondersteunende kaders om een compacter winkelhart te realiseren, met een grotere mix van functies in de gebieden daarom heen en leegstand tegen te gaan. De transitiemanager heeft daarin een aanjagende en ondersteunende rol gespeeld. Daarbij zijn de laatste transformaties in de Varkensstraat in gang gezet, waarmee de beoogde ontwikkeling zich in een vergaand stadium bevindt.  
Om lokaal erfgoed beter beleefbaar te maken is gestart met een prijsvraag voor nieuwe invulling van een deel van de historische kelders. Met het marktbedrijf is afgesproken dat zij met hun kramen op hun huidige locaties blijven staan en we werken met hen toe naar een zo optimaal mogelijke marktopstelling met ruimte voor evenementen.
De goede samenwerking met Platform Binnenstad Arnhem (PBA) is verder gecontinueerd, onder andere via de PBA-werkgroepen Transformatie binnenstad, Gastvrije & Bereikbare binnenstad en Bruisende binnenstad. Hierin leveren stakeholders gezamenlijk een bijdrage aan het aanpakken van opgaven en uitdagingen van de binnenstad.
Op de Korenmarkt is het achterplein (westzijde Korenmarkt) aangepakt, vergroend en verfraaid. Daarnaast is er een nieuwe integrale terrassenverdeling vastgesteld. In het gebied is ook de BIZ (bedrijveninvesteringszone) Korenkwartier in werking getreden wat zorgt voor een financiële impuls. Tot slot is er een verkenning gestart voor een nieuwe BIZ vastgoed voor de binnenstad.

Begroting 2023

De binnenstad van Arnhem staat voor grote opgaven. Het herstel na de coronacrisis en de ontwikkeling naar een place to meet wordt verder doorgezet. Daarbij vraagt de transformatie van de binnenstad naar een groen en compact winkelhart om een integrale benadering, gericht op het vergroten van de leefbaarheid. De binnenstad is als onderdeel van Arnhem Centrum één van de centrale Gebiedsuitwerkingen die zijn opgenomen in het voorontwerp Omgevingsvisie. Het is een belangrijke schakel in de  verstedelijkingsstrategie van de stad. Waarbij we werken daarbij aan de integrale opgave waarin werken, wonen, cultuur, mobiliteit, klimaatadaptatie, duurzaamheid en het gebruiken en inrichten van de openbare ruimte met elkaar verbonden zijn. Met de aangestelde transitiemanager worden transformaties in de binnenstad aangejaagd en ondersteund, met als doel leegstand te beperken en straten en (deel)gebieden te versterken. Daarnaast dient de verduurzaming van vastgoed aangejaagd te worden alsmede het inrichten van de openbare ruimte met groen en speelaanleidingen.
We werken daarnaast, samen met Platform Binnenstad Arnhem, aan een duurzame, gastvrije en aantrekkelijke binnenstad, waar inwoners, ondernemers en bezoekers zich thuis voelen en warm onthaald worden. De kernwaarden groen, creatief en vrij staan daarbij centraal en we dragen bij aan de uitvoering van het Herstelplan (Arnhem grip op beweging). We zetten in op de ontwikkeling van de Korenmarkt, hét uitgaansgebied van weleer, met een belangrijke positie in de binnenstad. In de komende periode wordt de openbare ruimte aangepakt, wordt er gewerkt aan een integrale terrassenverdeling en wordt het gebied vergroend en beter bereikbaar. We stellen ons tot doel de gemiddelde tijd die bezoekers in de binnenstad van Arnhem doorbrengen te vergroten, We meten dit nog niet, maar gaan op zoek naar de juiste manier om dit inzichtelijk te maken.
In GMR verband werken we vanuit het toekomstbeeld dat in 2022 is opgesteld aan het versterken van de complementariteit van de bruisende binnensteden en krachtige kernen in onze regio.

Deze pagina is gebouwd op 04/24/2024 13:47:11 met de export van 04/24/2024 13:23:29