Vol energie zetten wij in op een aantrekkelijk woon-, werk- en leefklimaat om maximale werkgelegenheid in Arnhem en de regio te creëren, waarbij iedereen zijn talenten benut

Circulaire economie

Circulaire economie

Doel

Jaarverslag 2023

Onze gemeentelijke doelstelling is 50% circulariteit in 2030 en 100% in 2050. Of we op schema zitten is op dit moment nog onduidelijk omdat er nog niet gemeentebreed gemonitord wordt. Er is ook nog geen vastomlijnd monitoringsysteem voor circulaire economie bij gemeentes. Op basis van landelijke cijfers, zoals bijgehouden door het PBL in de ICER 2023, is er weinig reden tot optimisme. Hierin wordt niet tot nauwelijks een afname van primair grondstoffengebruik gemeld. Er is geen reden aan te nemen dat dit voor Arnhem anders is.
Om hier toch meer helderheid in te krijgen voor Arnhem specifiek is het uitvoeringsprogramma circulaire economie 2022-2023 geëvalueerd.
Deze evaluatie is zowel intern als extern, en kwalitatief als kwantitatief uitgevoerd. De kwantitatieve analyse betreft onder andere een circulariteitsscan of 'nulmeting' waarin uitgezocht is waar de grootste grondstofstromen zitten in onze eigen organisatie, en waar deze zitten in de stad. Er is aanvullend berekend hoe groot de CO2 uitstoot van deze stromen is. Daarnaast zijn er evaluaties uitgevoerd van bouwprojecten in Arnhem. Hieruit blijkt dat we zo rond de 8% circulair bouwen zitten. Tot slot wordt circulair bewustzijn onder inwoners van Arnhem getoetst middels het panelonderzoek energie en duurzaamheid. Deze kwantitatieve nulmetingen dienen als startpunt voor een jaarlijkse monitoring.
De kwalitatieve analyse focust op de manier waarop onze rol als gemeente wordt ervaren door partners in de stad, en in hoeverre circulariteit geborgd is in onze eigen gemeentelijke werkzaamheden zoals gebiedsontwikkeling en inkoop. Hierin zien we dat circulariteit steeds meer ingebed raakt in onze bestaande werkprocessen, bijvoorbeeld in onze inkoop openbare ruimte, en de bouw- en gebiedsontwikkeling.

De rapportage van de evaluatie en de circulariteitsscan wordt meegeleverd met de nog te ontwikkelen nieuwe uitvoeringsagenda voor 2024 tot en met 2026. Onderdeel van deze uitvoeringsagenda is een monitoringsparagraaf. Deze documenten worden naar verwachting in april 2024 door het college vastgesteld en naar de raad gestuurd ter informatie.

Begroting 2023

Vanuit de visie circulair economie met het bijbehorende Plan van Aanpak hebben we de volgende speerpunten:

  • Speerpunt 1: Bedrijven stimuleren en faciliteren;
  • Speerpunt 2: Verminderen van restafval;
  • Speerpunt 3: Inkoopkracht/het goede voorbeeld geven;
  • Speerpunt 4: Ontwikkeling van de stad.

De concrete activiteiten bij deze speerpunten staan in het uitvoeringsprogramma Circulaire Economie Arnhem 2022-2023.

Deze pagina is gebouwd op 04/24/2024 13:47:11 met de export van 04/24/2024 13:23:29