Samen met de stad - Arnhem heeft een transparant, democratisch bestuur dat zich richt op samenwerking met inwoners en bedrijven

College: De kracht, kennis en kunde van inwoners en ondernemers benutten

College: De kracht, kennis en kunde van inwoners en ondernemers benutten

Inspanning

Jaarverslag 2023

Het eerste kinderburgemeesterschap was een groot succes met veel inhoudelijke en ceremoniële activiteiten en een zelfgekozen thema: een groenwedstrijd. Arnhem heeft sinds november 2023 een tweede kinderburgemeester. Dit schooljaar hebben er drie scholen meegedaan: twee uit Noord en een uit Zuid. Zoals opgenomen in de tussenevaluatie is de dagelijkse begeleiding van de kinderburgemeester belegd bij het kabinet.

De pilot digitale wijkpanels, in de wijken Presikhaaf en De Laar, is inmiddels afgerond. Het doel was om gedurende de pilotperiode van 1,5 jaar te komen tot permanente digitale wijkpanels waarbij het eigenaarschap bij de wijkbewoners lag. Dit hebben we helaas niet kunnen realiseren; in geen van de twee wijken zijn inwoners opgestaan die, volgend op ons initiatief, eigenaar wilden zijn van een permanent digitaal wijkpanel. Dit betekent niet dat de pilot mislukt is, maar wel dat we in moeten zetten op een andere werkwijze in de wijken. In de Laar gaan we door met het vormgeven van een digitaal wijkpanel, waarbij het team Leefomgeving in dit proces de regie heeft. In Presikhaaf vergt bij het betrekken van inwoners een andere aanpak dan een digitaal wijkpanel. De kennis en ervaring over de wijk en haar bewoners zijn nog niet eerder integraal samengebracht en in een praktische toolbox vertaald.

Op 25 oktober 2023 heeft de gemeenteraad het raadsvoorstel Eerste Arnhemse Burgerberaad aangenomen. Tussen maart en juni vormen 150 gelote deelnemers, die een zo goed mogelijke vertegenwoordiging van de stad vormen, adviezen voor de gemeenteraad.
De hoofdvraag van het eerste Arnhemse burgerberaad is als volgt: “Wat kan de gemeente Arnhem doen om de hoeveelheid afval van inwoners, instellingen en bedrijven tot een minimum te beperken?”

Begroting 2023

Het college gaat op basis van de evaluatie en de Rekenkamerbrief over onderzoek Van Wijken Weten en de wensen van de raad aan de slag met de aanpak Van Wijken Weten 2.0. Hierin heeft het college conform de aanbevelingen onder andere aandacht voor de verwachtingen van inwoners, partners, bestuur en werkorganisatie. Daarbij is ook belangrijk dat deze partijen weten hoeveel geld er daadwerkelijk beschikbaar is voor hun wijk. Daarnaast wil het college de stedelijke aanpak beter laten aansluiten op de wijkaanpak.
Om de zeggenschap van inwoners te vergroten, de mogelijkheid te geven mee te praten en mee te beslissen over grote maatschappelijke kwesties, worden er vier burgerberaden georganiseerd waarvan twee op de thema's afval en klimaat. In overleg met de raad komen we tot nog twee burgerberaden, waarbij in elk geval mobiliteit zal worden voorgesteld. Het burgerberaad is een groep willekeurig gelote inwoners die de gemeente adviseert.

Deze pagina is gebouwd op 04/24/2024 13:47:11 met de export van 04/24/2024 13:23:29