Verstedelijkingsopgave Arnhem: stad in balans

Samenhangende aanpak gezonde en veilige leefomgeving

Samenhangende aanpak gezonde en veilige leefomgeving

Doel

Jaarverslag 2023

In 2023 is gestart met het opstellen van het Plan Gezonde Leefomgeving. In het coalitieakkoord is dit verwoord als het Arnhems milieuplan. Dit is tevens een uitwerking van de recent vastgestelde omgevingsvisie en levert input op voor de op te stellen omgevingsplannen.
De raad is geïnformeerd over context, scope en globale inhoud van het plan en heeft tijdens een raadsinformatieavond meegedacht met een aantal relevante thema’s van de gezonde leefomgeving, zoals luchtkwaliteit, geluidsoverlast en bodem- en waterkwaliteit. Samen met onder andere de GGD brengen we vanuit veel disciplines in beeld hoe de huidige staat is van deze gezondheidsthema’s, waar prioriteiten liggen en wat de Arnhemse ambities zijn. Niet alles kan gelijk en er moeten keuzes worden gemaakt. De in het plan voorgestelde richtinggevende uitspraken en acties worden daarom geprioriteerd op hoeveel impact ze hebben op de gezondheid van Arnhemmers en de leefomgeving. Luchtkwaliteit staat daarbij bovenaan, gevolgd door geluidsoverlast. De verwachting is dat het plan, inclusief een voorstel voor realisatie, in het tweede kwartaal van 2024 wordt aangeboden aan de raad.

Begroting 2023

Investeren in een samenhangende aanpak gezonde leefomgeving
Randvoorwaarde voor de ontwikkeling van de stad is dat die hand in hand gaat met het gezonder en veiliger maken van de leefomgeving van mens, dier en milieu. Dit vraagt om een stevige positionering van gezondheid bij ruimtelijke ontwikkelingen. Om effectief op een gezonde leefomgeving te kunnen sturen en de kansen die er zijn ten volle te benutten zorgen we voor een integrale beleidsvisie gezonde en veilige leefomgeving. Vanuit dit beleid zetten we in op gezondheidswinst door:

  • Beschermen en preventie: het creëren van een zo gezond en veilig mogelijke leefomgeving voor mens, dier en milieu.
  • Bevorderen: werken aan een zo groen en prettig mogelijke leefomgeving die uitnodigt tot gezond gedrag.
  • Koppelen: de lopende opgaven zoals de energietransitie, de vergroening en de verstedelijking zo gezond mogelijk inrichten.

Naast het opstellen van beleid ontwikkelen we ook een dashboard om de gezondheidssituatie van wijken en buurten in beeld te brengen en om de beleidsdoelen te monitoren. Om gezondheid te bevorderen in fysieke projecten stellen we ontwerpprincipes op en geven we kaders mee. Bij het opstellen van het beleid betrekken we onze inwoners, ondernemers en de verschillende stakeholders die zich richten op gezondheid en veiligheid.

Onderdeel van de aanpak voor een gezonde en veilige leefomgeving is vergunningverlening en handhaving. Milieubeheer en -handhaving (externe veiligheid, duurzaamheid, lucht, bodem en grondwater, geluid, geur, energie en klimaat) leveren een bijdrage aan gezonde leefbare wijken en openbare ruimte. Deze taken worden uitgevoerd door de ODRA. De prioriteit ligt op een actueel vergunningenbestand en goed naleefgedrag van bedrijven. Om ongewenste ontwikkelingen tegen te gaan, verstevigen we het milieutoezicht en koppelen we dit aan de ambities uit de beleidsvisie.

Bij het opstellen van de integrale beleidsvisie gezonde en veilige leefomgeving zijn onze huidige inspanningen op milieugebied het vertrekpunt. Door de samenhangende aanpak kan dit nu nog sectorale beleid mogelijk wijzigen. Hieronder volgen een aantal milieu-onderdelen die straks deel uitmaken van het samenhangende beleid.

Deze pagina is gebouwd op 04/24/2024 13:47:11 met de export van 04/24/2024 13:23:29