Voorkomen en vroeg erbij

Aanpak kinderarmoede

Aanpak kinderarmoede

Inspanning

Jaarverslag 2023

Met Stichting Leergeld, het Jeugdfonds sport en cultuur Gelderland en de Dullertsstichting zijn afspraken gemaakt over een kinderarmoedepact. Doel is om kinderen en jongeren op individueel niveau met goederen en middelen te ondersteunen wanneer de bestaanszekerheid in het geding is. Ieder kind moet mee kunnen doen en geldgebrek mag daarbij niet in de weg staan. Met deze partners is een doorontwikkeling van de dienstverlening gestart. Hierbij is het aanbod verbreed waar dat nodig was en is overlappend aanbod verminderd.  

Ook hebben we in 2023 een onderzoek gedaan naar de zogenoemde witte vlekken in de voorzieningen voor inwoners met een laag inkomen. Belangrijke elementen hierin blijken de uitgaven aan medische zorg en de inclusie van studenten. In 2024 verkennen we, samen met onze ketenpartners hoe we deze vraagstukken concreet aan kunnen pakken voor onze inwoners.

In 2023 is het rekenkameronderzoek ‘Doorbreek de patronen, een onderzoek naar generatie-armoede in Arnhem’ gepubliceerd. Het rapport is een steun in de rug bij de beweging die we aan het maken zijn. Voorbeelden hiervan zijn het toegankelijker maken van onze inkomensregelingen, de inzet op kansrijk opgroeien vanuit het Nationaal Programma Arnhem Oost en het kijken naar de verbreding van de inzet van ervaringsdeskundigen.

Vanuit het burgerinitiatief ‘Collectief Kapitaal’ is in Arnhem gestart met een pilot met betrekking tot voldoende en zeker inkomen. Acht Arnhemse gezinnen worden gedurende een jaar financieel ondersteund, waarbij het bedrag dat naar deze gezinnen gaat volledig wordt opgebracht door een collectief uit de Arnhemse samenleving. Wij zijn betrokken bij deze pilot door bij te dragen in de uitvoeringskosten en willen hieruit graag leren.

Begroting 2023

Een duurzame aanpak om kinderarmoede te doorbreken is enerzijds gericht op het bieden van financieel perspectief en ondersteuning bij ouders. Anderzijds op kinderen die vaardigheden aan te leren die er voor zorgen dat zij zich op latere leeftijd weerbaar kunnen maken voor de tegenslagen die hen staan te wachten. Om deze duurzame aanpak te realiseren zetten we vol in om de werkzame elementen uit het rapport 'duurzame aanpak kinderarmoede' te vertalen richting concrete acties over diverse leefdomeinen. De werkzame elementen zijn daarbij leidend. Om dit te bereiken hebben we een gebiedsgerichte aanpak voor ogen. ’In de wijken zetten we in op de verrijking van kansrijk opgroeien, waarbij het aanbod voor 0 - 4 jarigen wordt verruimd, initiatieven beter met elkaar worden verbonden en op elkaar wordt afgestemd. Hierbij is aandacht dat het aanbod dat gegeven wordt ook gekoppeld is aan het opdoen van vaardigheden, die nodig zijn op latere leeftijd. We stemmen daarin af met de ontwikkelingen binnen Kansrijke Start.
We zetten in op cultuureducatie via het onderwijs, maar ook in de programmering van het aanbod van deze instellingen. Het kan ook helpen om taboes rondom armoede, schulden te doorbreken. In samenwerking met 2Switch en Bureau Ruimtekoers zetten we in op cultuurparticipatie, als alternatieve manier om mensen te activeren.
Met onze maatschappelijke partners, die wij financieel ondersteunen, onderzoeken we hoe zij een bijdrage kunnen leveren om ouders 'warm' over te dragen richting onze hulpverlenende instanties. Doordat zij het  warme contact hebben met deze ouders, kunnen verbindingen sneller gelegd worden. Verder is onze ambitie om alleenstaande ouders op een goede manier te ondersteunen en te zorgen dat zij toe kunnen werken naar een goede combinatie van werk en zorg voor hun kind(eren). Ook daar kunnen ketenpartners ondersteunend in zijn door hun activiteiten optimaal in te richten.

Daarnaast investeren we in de overgang van 16 - 18 jaar. Als een kind 18 wordt, veranderen een aantal; dingen in het gezin. We zorgen er voor dat zowel ouders als kinderen op de hoogte zijn van deze veranderingen en dat de jongeren financiële vaardigheden en educatie hebben ontvangen. We betrekken dit onze gesprekken met het onderwijs voor een structureel onderwijspakket. Ook onderzoeken we op welke manier ketenpartners die activiteiten met jongeren organiseren hier een aandeel in kunnen nemen.

Deze pagina is gebouwd op 04/24/2024 13:47:11 met de export van 04/24/2024 13:23:29