Verbreding van cultuurbereik en participatie

Cultuur is van en voor iedereen

Cultuur is van en voor iedereen

Inspanning

Jaarverslag 2023

We zetten in op het vergroten van cultuurdeelname van jeugd en ouderen en stimuleren kunstbeoefening op amateurniveau.

Cultuureducatie moet voor elk kind beschikbaar zijn. Hiertoe hebben we in 2015 samen met partners in het primair onderwijs en de culturele sector in Arnhem het lokale Convenant Cultuureducatie Primair Onderwijs 2015 - 2023 afgesloten. Onderdeel van dit convenant is het uitvoering geven aan de landelijke programma’s Cultuureducatie met Kwaliteit en Meer Muziek in de Klas. Daarnaast zetten we ons in om cultuureducatie te verbreden naar het buitenschoolse onderwijs. Hierbij zoeken wij nadrukkelijk verbinding met het Nationaal Programma Arnhem-Oost. In september 2023 is met de partners in het convenant een voortzetting hiervan voor de periode 2023 – 2030 afgesloten, om de behaalde resultaten te borgen en de ingezette lijn om cultuureducatie een vaste plek in het onderwijsprogramma van het primair onderwijs door te zetten en te verstevigen.

We werken met culturele partners in de stad samen om een impuls te geven aan initiatieven voor en door jongeren om zich creatief te ontwikkelen. Door culturele initiatieven vanuit de leefwereld van jongeren te stimuleren, willen wij het welbevinden en de ontwikkeling van deze kwetsbare groep versterken. In 2023 zijn middels de SPUK ‘jongerencultuur’ drie programma’s uitgevoerd. Zo heeft De Nieuwe Oost jongerenateliers georganiseerd: maaktrajecten waarin een nieuwe generatie van (potentiële) makers en performers met elkaar co-creëren. SoulCypher is aan de slag met de verdere ontwikkeling van de Hiphophub. Ze organiseerden activiteiten gericht op talentontwikkeling en helpen jongeren bij het creëren van hun artistieke ideeën. De jonge makers ontvangen coaching, maar krijgen ook support om mentaal weerbaar te worden. En onder coördinatie van cultuurmakelaars van Rozet zijn locaties onderzocht voor nieuwe graffiti vrij plekken en is een ‘graffiti jam’ georganiseerd bij de Blauwe Golven.

In het convenant Arnhem Cultuurparticipatie (ACP) 55Plus (een voortzetting van het programma Age Friendly Cultural Cities) werken culturele, welzijns- en zorginstellingen samen om de maatschappelijke betrokkenheid van ouderen door kunst en cultuur te vergroten. Dit convenant is in het najaar van 2023 voortgezet, waarbij het aantal instellingen dat zich er aan verbindt is toegenomen.

Wij benadrukken het belang van de amateur- en breedtekunst als voedingsbodem voor de culturele sector in Arnhem en voor de ontwikkeling op individueel niveau en de verbondenheid onderling van de Arnhemmers. Wij ondersteunen de sector met de subsidieregeling Amateurkunst. Daarnaast hebben wij met ingang van 2023 extra middelen beschikbaar gesteld voor de productie en presentatie van amateurkunst én voor de ontwikkeling van een jaarlijks terugkerend amateurkunstfestival.

Wij hebben onze ondersteuning aan het Platform Amateurkunst Arnhem voortgezet. Met dit platform zetten wij in op de ontwikkeling van de sector en onderzoeken wij de mogelijkheden voor meer en betere ruimte en faciliteiten voor de beoefening van amateurkunst. Voor dit laatste ondersteunen wij ook Rozet, Huis van Puck en Popcentrum Jacobiberg.

Mediafonds Arnhem
Het Mediafonds heeft tot doel de kwaliteit van de lokale journalistiek in Arnhem een impuls te geven. Bij de aanvangsperiode had het fonds nog te maken met onderbesteding van de beschikbare middelen. In 2023 ontving het Mediafonds dusdanig veel kwalitatief goede aanvragen dat het bij aanvang beschikbaar gestelde fondsbudget inmiddels uitgeput is. De verwachting is dat het aantal aanvragen voor een bijdrage blijft groeien nu het Mediafonds steeds meer bekend raakt. In de begroting is met ingang van 2023 een structureel bedrag van € 65.000 opgenomen voor het Mediafonds.

Rozet is in 2003 een onderzoek gestart om te komen tot een inzichtelijke en toekomstbestendige bedrijfsvoering. De aanleiding van dit onderzoek is het stopzetten van de provinciale subsidie voor de Plusbibliotheek per 31 december 2024. Daarnaast hebben we vragen over de toedeling van de kosten van Rozet naar activiteiten. De uitkomsten van het onderzoek worden medio 2024 verwacht.

Jongerencultuur
In 2023 hebben we net zoals in 2022 via een specifieke uitkering van het Rijk Impuls Jongerencultuur diverse projecten voor jongeren tot 27 jaar ondersteund om zich creatief te ontwikkelen Hierover bent u in een raadsbrief afgelopen oktober geïnformeerd. Begin 2024 zullen we de resterende incidentele middelen inzetten.

Begroting 2023

We zetten in op het vergroten van de cultuurdeelname van jeugd en ouderen en stimuleren kunstbeoefening op amateurniveau.

Cultuureducatie moet voor elk kind beschikbaar zijn. Samen met partners blijven we uitvoering geven aan het lokale Convenant Cultuureducatie Primair Onderwijs 2015 - 2023 en we zijn met culturele instellingen en onderwijs in overleg over een vervolg op dit convenant. In het kader van het landelijke programma Cultuureducatie met Kwaliteit (CmK) 2021-2024 is een van de pijlers om cultuureducatie te verbreden naar het buitenschoolse onderwijs en een koppeling te realiseren met het voortgezet onderwijs. Onderdeel van CmK is Meer muziek in de Klas. We werken een voorstel uit zodat jongeren tot 18 jaar gratis naar voorstellingen, concerten of het museum kunnen.

Het tweejarig programma Age Friendly Cultural Cities, bedoeld om de deelname aan cultuur door ouderen een impuls te geven, is sinds 2022 structureel ingebed via het convenant Arnhem Cultuurparticipatie (ACP) 55Plus. Hierbij zijn culturele, welzijns- en zorginstellingen aangesloten. Centraal staat bij te dragen aan de maatschappelijke betrokkenheid van ouderen door kunst en cultuur .

We faciliteren het beoefenen van amateur- en breedtekunst waar het gaat om voldoende locaties voor lessen en presentatie verspreid over de stad en ondersteunen via de subsidieregeling Amateurkunstverenigingen. Maatschappelijke gebouwen moeten betaalbaar verhuurd kunnen worden voor cultuureducatie en -participatie voor zover dit de hoofdfunctie van het gebouw niet hindert. Daarbij kijken we onder andere ook naar de mogelijkheden van compartimentering in onderwijsgebouwen. Het platform Arnhemse Amateurkunst Aanbieders is bezig met verdere professionalisering en vormt onze gesprekspartner. Gezamenlijk bezien we hoe belang van ruimte en programma voor de breedtekunst voldoende kunnen worden geborgd. Dat dit belang groot is blijkt uit landelijk onderzoek, dat laat zien dat 43% van de bevolking amateurkunst beoefent. De Monitor Leefbare Wijken meet nu nog niet het percentage Arnhemmers dat in de vrije tijd kunstzinnige activiteiten uitvoert. Onze inzet is dit in de monitor op te nemen.

De aandacht voor de maatschappelijke impact van kunst en cultuur groeit. In Arnhem biedt dat kansen bij de opgaven op sociaal-maatschappelijk gebied zoals de Arnhem-Oost aanpak. Kunst en cultuur kunnen bijdragen aan emancipatie, kansengelijkheid, persoonlijke ontwikkeling van o.a. jongeren en aan een prettige en veilige leefomgeving. Hier zetten we de komende periode sterker op in, bijvoorbeeld in het kader van de rijke schooldag.

Deze pagina is gebouwd op 04/24/2024 13:47:11 met de export van 04/24/2024 13:23:29