Een goede startpositie op school

Elk Arnhems kind een schoolmoestuin (Amendement 22A53 Elk Arnhems kind een schoolmoestuin)

Elk Arnhems kind een schoolmoestuin (Amendement 22A53 Elk Arnhems kind een schoolmoestuin)

Inspanning

Jaarverslag 2023

Het jaar 2023 stond in het teken van de voorbereiding, de inventarisatie en het maken van het maatwerkaanbod voor schoolmoestuinieren. Er zijn gesprekken gevoerd met scholen en schoolbesturen over verschillende vormen van schoolmoestuinieren. Ook hebben we met een online vragenlijst onder Arnhemse scholen veel informatie over de wensen en behoeften bij het schoolmoestuinieren opgehaald. In oktober is op verzoek van Delta Scholengroep een ontwerpsessie met Delta scholen georganiseerd. Daarnaast is er in november een centrale kick-off bijeenkomst geweest waar alle basisscholen en schoolbesturen in Arnhem (Flores Onderwijs, Delta Scholengroep, Onderwijsspecialisten en individuele scholen) voor zijn uitgenodigd. Er waren gastsprekers vanuit Alliantie Schooltuinen, Delta Scholengroep en de Parcival School. Naast het bieden van inspiratie en praktische handvatten stond de middag in het teken van kennis- en ervaringsuitwisseling. Met de uitkomsten van de enquête en de opbrengst van de ontwerpsessie en de kick-off bijeenkomst gaat gemeente Arnhem, samen met Natuurcentrum Arnhem, de Arnhemse Aanpak Schoolmoestuinen verder ontwikkelen.  

Uit de enquête en inventariserende gesprekken met scholen is gebleken dat scholen verschillende behoeften hebben op het gebied van moestuinieren. Daarom is een maatwerkaanbod in een aantal varianten gemaakt om zo in de verschillende behoeften van de scholen bij het moestuinieren te kunnen voorzien. De bestaande ondersteuning aan de scholen zoals het leveren van zaden en hulp en advies blijft gewoon bestaan en wordt onderdeel van de Arnhemse Aanpak Schoolmoestuinen.

In 2024 wordt de verdere invulling van het maatwerkaanbod uitgewerkt. Op basis van de gesprekken en de sessies die zijn gehouden, worden een aantal pilotscholen geselecteerd. Met deze scholen gaan we in gesprek hoe zij in 2024 kunnen starten met het schoolmoestuinieren en hoe we ze daarbij kunnen ondersteunen. Kansen voor aansluiting bij en integrale samenwerking met het Nationaal programma Arnhem-Oost worden hierbij in 2024 nader verkend.

Ook gaan we aan de slag met een centrale moestuin in de wijk Elderveld. Bij Voedselbos Elderveld is ruimte gemaakt voor een centrale moestuin waar scholen kunnen moestuinieren. Naast deze locatie worden in 2024 mogelijkheden tot centrale moestuinen bij Hoeve Klein Mariëndaal en Kweekland nader onderzocht.

Begroting 2023

In Arnhem vinden wij het belangrijk dat ieder kind in Arnhem begrijpt dat we onlosmakelijk onderdeel zijn van de natuur en dat ons voedsel daaruit voortkomt. Dat ieder kind in Arnhem begrijpt dat veel uitdagingen van de huidige en toekomstige generaties, zoals klimaatverandering, schaarste aan grondstoffen en andere natuur en
milieu uitdagingen, maar ook zaken als sociale ongelijkheid, ongelijke kansen voor kinderen, ongezonde voeding en levensstijlen hen direct kan raken. En dat het daarom nog belangrijker is dat ieder kind in Arnhem op die uitdagingen en veranderingen wordt voorbereid en een gelijke kans krijgt in de ontwikkeling naar burgerschap waarin maatschappelijke betrokkenheid en duurzaamheid centraal staan.

Om die reden starten we in Arnhem in 2023 met een programma gericht op schoolmoestuinieren. Schoolmoestuinieren is een effectieve, bij de tijds en efficiënte manier om kinderen de inzichten en kennis te geven die nodig zijn om de relatie tussen systemen te begrijpen en hun rol (als toekomstig volwassen burger) in een duurzamere wereld te omarmen. Het draagt daarnaast bij aan een gezondere levensstijl op vroege
leeftijd en meer gelijke kansen voor onze kinderen. Niet ieder kind in Arnhem heeft op dit moment helaas de kans om te genieten van onze mooie (stads)natuur, te wroeten in de aarde of zelf eten klaar te maken. De kans om in de open lucht belangrijke lessen te leren en beter nog: zelf te ervaren. Die kans willen wij deze kinderen bieden. Hierbij zijn kwetsbare kinderen en wijken een extra aandachtspunt en ondersteunend zoals bij de aanpak in Arnhem Oost. Dit sluit aan bij de wens vanuit scholen om meer te investeren in natuureducatie. Scholen en schoolbesturen geven aan hier behoefte aan te hebben vooral met de steun vanuit de gemeente. De scholen en schoolbesturen hebben een leidende rol vanuit hun behoefte. Het programma wordt vormgegeven met de scholen en schoolbesturen en de partners in de stad.

Hiervoor in de Begroting 2023 vanuit de algemene reserve in de jaren 2023 350.000 en in 2024 een budget van 500.000 en 2025 ook 500.000 toe te voegen aan het hoofdstuk Onderwijs..”

Deze pagina is gebouwd op 04/24/2024 13:47:11 met de export van 04/24/2024 13:23:29